Lagringskapaciteten ökar

Det är inte särskilt länge sedan som nästan ingen visste vad en terabyte var för något, och backup var också ett okänt begrepp. Sedan dess har mycket hänt. Idag kan man få en extern hårddisk, som rymmer 2 terabyte, för mindre än 1000 kronor. Det var otänkbart för bara några år sedan.

Nuförtiden kan man exempelvis köpa enklare lagringsmedier som USB-minne, med en lagringskapacitet på några gigabyte, i affärer som säljer kontorsmaterial, och företagare kan beställa lagringsmedier med sitt företags logotyp på.

Det som har hänt är att lagringsmedier har blivit otroligt mycket billigare, och samtidigt har lagringskapaciteten som efterfrågas ökat kraftigt. Det här har lett till en explosionsartad, eller kanske snarare implosionsartad, utveckling, där priserna går ner och lagringskapaciteten går upp.

I och med att vi använder internet allt mer ökar även risken att utsättas för virus och annan skadlig kod som på olika sätt kan skada datorn. Därför har det blivit viktigt att regelbundet säkerhetskopiera hårddiskens innehåll, för att kunna återskapa det om något skulle gå snett. Dessutom har många idag bärbara datorer, som hålls och placeras i olika vinklar när de används. Det här sliter på hårddisken och förkortar dess livslängd, och det är ytterligare en anledning till att göra backup på hårddiskens innehåll ganska ofta.

Tack vare de rymliga, externa hårddiskarna är det enkelt att snabbt göra en backup av innehållet. Tidigare fick man säkerhetskopiera på i tur och ordning diskett, CD-ROM och DVD, men med de interna diskarnas intåg har det blivit betydligt lättare. Alla diskar behöver inte ens anslutas till datorn med kabel, utan en del sköter kopieringen trådlöst.